Te veel beleggers verwachten mooie rendementen in de Amerikaanse gezondheidssector. Aan de andere kant is er te veel somberheid over de energiesector en beurzen van opkomende markten.
Dat meldt zakenbank UBS woensdag in een memo aan beleggers, zo bericht Business Insider
De Zwitserse bank heeft drie potentiële zeepbellen geïdentificeerd op basis van de posities die 37 duizend grote beleggers hebben ingenomen. Ook is bij de zeepbelanalyse gekeken naar hoe eensgezind aandelenkoersen in een sector één kant op bewegen en het aantal koop- en verkoopadviezen van analisten voor een sector of thema.
Farmabubbel
De eerste zeepbel betreft beursgenoteerde farmabedrijven. Omdat de gezondheidssector als één van de weinige sectoren in de Verenigde Staten de prijzen kan verhogen, zijn veel beleggers daar enthousiast ingestapt.
Maar, zo waarschuwt UBS, Washington kan weleens ingrijpen vanwege onredelijke prijzen voor medicijnen die farma- en biotechfirma’s vragen.
Oliedoem en opkomende markten
Speculeren op negatieve ontwikkelingen voor oliebedrijven is een hype geworden, volgens UBS. Maar door de stabilisatie van de olieprijs, het feit dat veel beleggers al rekening houden met koersdalingen en een verbeterd sentiment over grondstoffen komt er snel een einde aan de massale speculatie op een val van energieaandelen, vermoedt UBS.
De andere negatieve overreactie treft opkomende markten, aldus de zakenbank. In weerwil van wat beleggers denken, hebben aandelen in opkomende markten het in de afgelopen tijd beter gedaan dan die in de ontwikkelde wereld.
Dat laatste kan volgens UBS komen doordat de Amerikaanse centrale bank geen haast maakt met het verhogen van de rente, en door de daling van de dollar in de afgelopen weken.
Dat er wat lucht loopt uit de zeepbellen, betekent niet dat ze niet meer met een grote knal kunnen barsten, waarschuwt de bank. "Er zit nog voldoende lucht in om ze te laten groeien, gelet op de dynamiek die winsten en waarderingen laten zien en ondanks het grote aantal beleggers dat posities heeft ingenomen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl